6 december 2009

JÖNKÖPING I TOPP

I DN igår kunde jag läsa att det under 2008 väcktes åtal i 66 % av de grova kvinnofridskränkningarna i Jönköpings län. Därmed var vi tredje bästa åklagarkammaren i landet. Resultatet gör mig både glad och stolt! Under helgen har många från media har hört av sig till mig som relationsvåldsspecialist och undrat varför vi är så bra.

Förklaringen är inte enkel. Redan 2004 påbörjade vi i länet ett projekt på Åklagarkammaren för att förbättra förundersökningarna avseende våld mot kvinnor, ett projekt som jag fick glädjen att leda. Två år senare utsågs landets första relationsvåldsspecialister. Kanske beror Jönköpings goda resultat på att vi ligger ett par år före många andra åklagarkamrar i landet? En annan förklaring kan vara att Polisen inrättat en familjevåldsenhet, en enhet med särskilt utbildade och särskilt engagerade poliser som handlägger alla relationsvåldsärenden.

I DN står det däremot också en hel del om hur arbetsamt det uppges vara för relationsvåldsspecialister. Jag kan bara instämma. Det är många och krävande mål som det är svårt att hinna med. Man måste vara mycket drivande som åklagare i förhållande till polisen och i domstolen kan målen vara mycket tålamodskrävande både för åklagaren och rättens ledamöter. Som åklagare måste man definitivt ha ett alldeles speciellt engagemang för de här frågorna för att åstadkomma ett bra resultat!

Systerskap - feministiska åklagare emellan!

Den 25 april träffade jag för första gången Tuba Hashimi, en kvinnlig åklagare från Afghanistan. Det var en kvinna som heter Margareta Ander...