27 januari 2010

ÅTALET KLART

Äntligen är åtalet mot förskolläraren klart. Imorgon vid lunch ges det in till tingsrätten och kl 14.15 hålls det presskonferens hos Polisen. Åtalet blir då offentligt men förundersöknings-protokollet, som innehåller alla förhör och den skriftliga bevisningen, kommer vara sekretesstämplat för att skydda barnens identiteter.

Idag fick jag en förfrågan från en vän om vad som händer efter åtalet så då tänkte jag att det säkert är fler av er som undrar. När åtalet givits in till tingsrätten bestämmer de datum för huvudförhandlingen. I det här fallet kommer det behövas omkring 1,5 dag. Sedan skickar domstolen ut kallelser till alla parter - åklagaren, den offentlige försvararen, målsägandebiträdet, barnens föräldrar och vittnen.

Strax före huvudförhandlingen kommer målsägandebiträdet säkert ge in barnens skadeståndskrav. Själva förhandlingen kommer sedan till största delen hållas inom stängda dörrar, dvs inga åhörare får vara med, för att barnens identiteter inte ska röjas. De utsatta barnen är inte närvarande personligen utan istället kommer en del av barnförhören spelas upp på video. När förhandlingen väl är slut brukar man få vänta 1 eller 2 veckor på domen. Om någon part är missnöjd med domen kan denne överklaga till hovrätten.

Systerskap - feministiska åklagare emellan!

Den 25 april träffade jag för första gången Tuba Hashimi, en kvinnlig åklagare från Afghanistan. Det var en kvinna som heter Margareta Ander...