23 februari 2010

MOR OCH SON ÖVERENS OM ALKOHOL

Jag stöder sedan en tid tillbaka kampanjen Ingen alkohol före 18. Kampanjen har som mål att under 2010 få 25 000 vuxna att enas om att inte bjuda barn och ungdomar på alkohol.  Enligt ett kampanjmail jag fick idag är det nu 4 000 vuxna som anslutit sig!

Genom kampanjen hoppas man att tusentals ungdomar får en uppskjuten alkoholdebut, vilket skulle minska många riskfaktorer och ge ungdomarna en tryggare uppväxt. Vid sidan av de rent mänskliga vinsterna uppskattar man att en stor samhällsvinst skulle uppstå till följd av minskat missbruk och minskad alkoholism. Enligt forskaren Ingemar Nilsson tjänar samhället 350 000 kr per år för varje ung människa som förhindras att hamna i alkoholism.

Under eftermiddagen fick jag dessutom besked om att äldste sonen precis gått med i Ungdomens Nykterhets Förbund (UNF) i Jönköpings distrikt och under kvällen var han med på sin första träff. Har har sedan flera år tillbaka talat om att aldrig dricka alkohol, ändå blev jag tämligen överraskad. Han var mycket nöjd när han kom hem. De hade ätit god mat och några av hans förutfattade meningar hade kommit på skam. Skönt att vi båda är överens om att ungdomar inte ska dricka alkohol, särskilt nu när han snart ska fylla 15.

Systerskap - feministiska åklagare emellan!

Den 25 april träffade jag för första gången Tuba Hashimi, en kvinnlig åklagare från Afghanistan. Det var en kvinna som heter Margareta Ander...