30 april 2010

VALBORGSMÄSSOAFTON

Valborgsmässoafton är både ett sätt att fira våren och att skynda på den. Men denna afton är också, för mig, en uppgörelse med vintern - med det mörka och kalla. Om ett människoliv översätts till årstider blir barndomen människans vår. Allas barndom borde få vara som den bästa av vårar – varm, solig, spirande och som en försmak av den annalkande sommaren.

Men allas barndom är inte som en härlig vår. En del barn bär på mycket elände som borde eldas upp men själva förmår barnen inte alltid tända en brasa. Hur kan vi alla hjälpa barn att få en bättre barndom? Hur kan vi hjälpa barn att bli av med sina bekymmer och ge plats för en hoppfull framtid?

Jag ser bålet som ett symboliskt sätt att göra sig av med en del av det förflutna och göra plats för framtiden. Jag tänkte därför passa på att den här Valborgsmässoafton symboliskt slänga in fem vedträn i vårt bål, varav fyra motsvarar olika hot mot barns rättigheter enligt barnkonventionen:

Första vedträet – Bort med diskriminering
Inga barn får bli sämre behandlade, t ex mobbade i skolan.
Det har ingen betydelse vilken färg barnet och barnets föräldrar har på huden, om barnet är flicka eller pojke,
vilket språk barnet talar, vilken gud barnet tror på, om barnet har ett funktionshinder eller om barnet är rikt eller fattigt.

Andra vedträet – Bort med narkotika
Barn ska skyddas från narkotika.

Tredje vedträet – Bort med övergrepp
Barn ska skyddas mot föräldrar och andra vuxna som slår barnet, är elaka mot barnet, eller tar hand om barnet dåligt på något annat sätt eller utnyttjar barnet sexuellt.

Fjärde vedträet – Bort med sexuellt utnyttjande
Barn ska skyddas mot att vuxna tvingar dem till sex eller tvingar dem att sälja sex.

Femte vedträet – valfritt
Ni som har varit barn (dvs alla här), ni som har barn (väldigt många), ni som är barn nu (många under 18 år) och ni som väntar barn (en del). Titta noga på elden och föreställ er att den pinne som nu slängs in där symboliserar något av era alldeles egna problem.

Så där! Nu låter vi alla dåliga vedträn brinna upp! Känn värmen sprida sig långt in i ert allra innersta. Känn lättnaden. Nu hoppas jag att vi alla kan njuta av en riktigt, riktigt underbar vår!

Digitaliseringsstrategi för äldres behov

Jönköpings kommun har nu antagit en digitaliseringsstrategi. Kommunens ambition är att öka takten i digitaliseringsarbetet så att medborgars...