26 december 2010

EN KLÄDFABRIK I NARSINGDI

I Narsingdi blev vi väl av omhändertagna av Mohammed Shafiqur Rahman, från organisationen Sangjog. Vi fick se många spännande saker som jag kommer berätta mer om senare. Med tanke på min förra blogg vill jag som jämförelse visa er några bilder från en mycket stor tygfabrik som vi besökte. Till fabriken köptes det upp tyger från väldigt många små lokala tygproducenter, vilket innebar ett stort stöd bl a till landsbygden. För att tyget skulle bli enhetligt fick det tvättas och blekas i många omgångar.

Sedan färgades tyget i många vackra färger. Mönster ordnades med stora schabloner. Tygerna såldes sedan inte bara i Bangladesh utan exporterades till flera andra länder för produktion av kläder. Hålla gärna ögonen öppna, fler kläder än man kan tro är producerade i Bangladesh eller av tyger från Bangladesh.
Strax efter att vi kommit hem utbröt en klädarbetarstrejk i Bangladesh. Minimilönen höjdes den 1 december från 1 662 till 3 000 taka (från 160 till 290 kronor) i månaden, men arbetarna strejkade därför att de ansåg att företagen inte åtlytt detta.

Uppdaterad blogg

Så har jag då ännu en gång uppdaterat min blogg! Tiden går så fort! Här hittar du nu enkelt både min senaste film på Youtube och min (och An...