9 januari 2011

LUGNET HOS JOHANNES I MYMENSINGH


Vill visa er ytterligare några bilder från Bangladesh, den här gången från Mymensingh. Under några timmar besökte vi taizébrodern Johannes Sandgren. Det var en härlig känsla att komma till lugnet i Taizébrödernas klostermiljö och vi hade gärna stannat längre. Vi drack kaffe i deras lummiga trädgård och vi överlämnade några gåvor från hans syster Magdalena i Gränna. Vi passade också på att överlämna några filmer om Glädjetjuven, som Johannes hjälpt till att översätta.
Johannes visade oss det mattväveri som jag bloggat om tidigare och där vi köpte en matta. På vägen tillbaka mötte vi en mycket fattig äldre kvinna som regelbundet får ett litet ekonomiskt stöd av bröderna. Som tack brukade hon då och då komma med hembakta kakor. Vi fick därefter vara med om en gudstjänst, då Johannes tog på sig sin vita kåpa. Mycket stämningsfullt. Sedan blev det en gemensam lunch med alla som arbetade hos eller besökte bröderna. Vi satt på golvet och en enklare måltid serverades i stora fat som rullades på hjul.
Vi hann också med ett mycket snabbt besök i en av brödernas byskolor, Bolashpur, en skola åt barn som blev hemlösa när myndigheterna rensade upp i ett slumområde. Johannes har varit i Bangladesh i 18 år men behovet av stöd och hjälp är fortfarande mycket stort. Min man och jag är numera medlemmar i Föreningen för byskolorna i Mymengsingh, en ideell förening som Magdalena startat för att förmedla ekonomiskt bistånd till de skolor som Taizébröderna driver.

Systerskap - feministiska åklagare emellan!

Den 25 april träffade jag för första gången Tuba Hashimi, en kvinnlig åklagare från Afghanistan. Det var en kvinna som heter Margareta Ander...