23 juli 2011

FRÅN VARDAGSBAGATELLER TILL NORGEALLVAR

Igår köpte vi en ny lampa till matbordet. Något vi velat ända sedan vi byggde huset för 12 år sedan. De gamla Bumling-lamporna går nu till försäljning på internet. Medan min man kämpade med upphängningen passade jag på att sätta upp våra senaste diplom från Vätternrundan och några tavlor i köket. Idag har jag och yngste sonen målat utemöblerna en första gång. Därefter blev det en stunds trädgårdsarbete igen - min man sågade till det sista på altanen medan jag hackade bort en bra bit av en stubbe med hjälp av ett spett. Sedan passade jag och min man på att cykla tre mil. Vi fick lite åskregn på oss men faktum är att jag gillar att cykla i regn så det gjorde ingenting.

Utöver alla vardagsbestyr så har de senaste dagarna präglats av händelserna i Norge. Mängder med människor har uttalat sig och det är inte lätt att hitta orden. Om jag var statsminister i Norge skulle jag se till att både jag själv och hela regeringen fick se förödelsen och de omkomna människorna i verkligheten. Jag tror att det är nödvändigt att se den brutala sanningen i vitögat för att riktigt förstå allvaret i det som hänt. I våra länder lever också väldigt många människor som upplevt snarlika händelser i krig och kanske skulle man samtidigt få en bättre förståelse också för vad dessa människor varit med om och vilka minnesbilder de lever med.

Systerskap - feministiska åklagare emellan!

Den 25 april träffade jag för första gången Tuba Hashimi, en kvinnlig åklagare från Afghanistan. Det var en kvinna som heter Margareta Ander...