22 maj 2013

Mångkultur

Igår var det möte med områdesgruppen på Öxnehaga. Jag passade då på att överlämna en present från kommunstyrelsen till Öxnehaga bibliotek för att de tilldelats priset för årets mångspråkiga bibliotek i Sverige av Botkyrka kommun  och Internationella biblioteket. Tack vare idogt nätverksarbete, god samverkan med andra i området och en öppenhet för infall och idéer från olika och ibland oväntade håll, kan man med imponerade runt 170 program per år, locka också dem som inte brukar besöka biblioteket. Jag är otroligt stolt över att ha ett så fantastiskt bibliotek i vår kommun!!


Igår inleddes också Scenkonstbiennalen som för första gången arrangeras här i Jönköping!! Själv tittade jag på föreställningarna Our story av en pakistansk grupp som via teater, dans, musik och video vill sätta fokus på kvinnors rättigheter. Tittade därefter på 5boys.com, en pjäs av en slovensk dramatiker om våldets skiftande uttryck i samhället, från serietidningen till köksbordet, via skolgården och hela vägen till slagfältet. Idag tittade jag på Trash Cuisine, en förställning av Belarus Free Theatre som handlar om dödsstraffet. Den sista föreställningen var helt outstanding och följdes av ett otroligt intressant samtal med den konstnärliga ledaren som lever i exil.
Systerskap - feministiska åklagare emellan!

Den 25 april träffade jag för första gången Tuba Hashimi, en kvinnlig åklagare från Afghanistan. Det var en kvinna som heter Margareta Ander...