31 mars 2014

Äkta engagemang, både när det gäller protokoll, demonstrationstillstånd och eget företagande

Ägnade förmiddagen bl a åt att justera protokoll. Låter tråkigt men är väldigt viktigt. Formuleringarna i protokollen är ju det som finns kvar när de flesta glömt bort detaljerna om vad som bestämdes. Ord måste många gånger vägas på guldvåg. Under lunchen köpte jag nya, lyxiga badrumshanddukar till mig och min man :)

På eftermiddagen möte med polisen om demonstrationstillstånd för Svenskarnas parti den 1 maj. Tanken var att vi skulle haft mötet före polisens beslut. Pga misstag från deras sida togs beslutet emellertid redan i fredags. Vi väljer därför nu att överklaga beslutet för att föra fram varför vi anser att demonstrationen inte borde tillåtas, framförallt trygghetsaspekten. När det gäller yttrandefrihet är det många som älskar att säga att de är beredda att dö för att andra ska ha rätt att framföra sina åsikter. Jag är inte beredd att dö för att Svenskarnas parti ska få demonstrera i Jönköping.

Jag tycker att polisens prövningar av de ansökningar som görs kunde vara mer omfattande och avse även andra människors trygghet, samhällsresurser etc. Självklart ska huvudregeln vara att man har rätt att demonstrera men om man alltid får tillstånd när man ansöker så är det ju ingen prövning värd namnet. Floskler kan alla slänga sig med men jag, personligen, är inte alls beredd att dö för deras rätt att demonstrera här.

Jag tror nog att de flesta i Sverige anser att de som vill demonstrera ska få det. Det man däremot behöver diskutera mer, utan politiskt korrekta floskler, är om man ska få demonstrera var man vill, när man vill och till vilken samhällskostnad (ekonomi, trygghet och annat) som helst. Detta oavsett budskapet som demonstrationen vill förmedla. En översyn av prövningsprocessen skulle kunna inkludera möjligheterna att öka medborgarnas respekt för de demonstrationer som fått tillstånd. En otillräcklig prövning av ansökningar leder däremot till otillräcklig respekt för beviljade tillstånd.

Efter arbetstid var det dags för inspirationskväll på Öxnehaga bibliotek om eget företagande. Väldigt många hade kommit för att få information om Företagarskolan och bli inspirerade av företagare som Annelie Wennberg, Kadim Akca och Renata Chlumska. Sonya och Erritier, två företagare som startar upp med hjälp av Företagarskolan, presenterade sig också. #blogg100