7 juli 2014

En liberal feminist på vift

Har nu kommit hem efter fem dagar i Almedalen. Nöjde mig med att uppdatera Facebook...Men nu ska jag berätta även här! Jag kom till Visby i onsdags eftermiddag. Liberala kvinnor hade hyrt ett hus ett par kilometer utanför centrum så några av oss hyrde cyklar. Under seneftermiddagen lyssnade vi sedan på Juseks seminarium om löneskillnader bland deras medlemmarna. Jusek vill att totalt 3,5 mån av föräldrapenningsdagarna inte ska vara överlåtningsbara. På kvällen lyssnade vi på Åsa Romsons tal, inte särskilt bra.

På torsdagsmorgonen tog vi oss till Domkyrkan för att höra ärkebiskopen Antje Jackelén tala om det kvinnliga ledarskapets utmaningar. Till och med hon har ändrat sig och anser numera att kvotering av kvinnor kan vara bra! Därefter lyssnade vi på ett samtal om surrogatmödraskap, en otroligt komplex fråga. Under eftermiddagen delade vi ut flygblad. Sedan anordnade Sveriges Kvinnolobby en utfrågning av partierna för att få fram vem man ska rösta på om man vill ha jämställdhet. Folkpartiet företräddes av vår förträffliga liberala kvinna Jenny Sonesson! På kvällen lyssnade vi på Fredrik Reinfeldt som höll ett fantastiskt tal men tyvärr inte nämnde ett enda ord om jämställdhet.

Hela fredagen ägnade vi åt styrelsemöte som avslutades med middag på Strands veranda. Det blev ett bra möte och en helt fantastisk kväll.

Lördagen var Folkpartiets dag. Vi började med att i våra fina t-shirtar delta vid presskonferensen där Jan och Maria berättade att de vill avsätta en hel miljard till 10 000 fler förstelärare i skolan, förstelärare i förskolan samt karriärtjänster för barnmorskor och specialistsjuksköterskor. Hann också dela ut ytterligare flygblad. Efter lunch höll Jan Björklund ett fantastiskt tal som bara handlade om jämställdhet. Därefter blev det partiledarintervju i SVT. Under hela dagen utgjorde Liberala kvinnor en fan-club till Jan :) Avslutade kvällen med saffranspannkaka på Rosengården i Visby!
Björklunds tal (liberala kvinnor jublar ca 14 sek in i sändningen)
SVT Debatt (liberala kvinnor syns i bakgrunden)

Igår åkte jag hem igen. På flygplatsen träffade jag Birgitta Ohlsson, som alltid lika uppmuntrande!! Väl hemma igen känner jag mig glad, inspirerad och faktiskt ganska utvilad - det här gör jag gärna om!Systerskap - feministiska åklagare emellan!

Den 25 april träffade jag för första gången Tuba Hashimi, en kvinnlig åklagare från Afghanistan. Det var en kvinna som heter Margareta Ander...