15 december 2015

Ett öppenhjärtigt inlägg om maktens korridorer

Efter att socialdemokraten Mona Forsberg idag sagt till SVT att jag "trampat i klaveret" genom att komma till hennes och moderaten Carin Berggrens gemensamma presskonferens om Axamo väljer jag att berätta om hur det egentligen fungerat i maktens korridorer idag.

Kort bakgrund: Efter valet leds kommunen av Alliansen i minoritet och i denna kommunledning företräder jag Liberalerna. Kommunstyrelsen har sammanträde varannan vecka. Sammanträdena inleds alltid gemensamt med alla ledamöter, ersättare och tjänstemän närvarande. Sedan avbryts sammanträdena för fika och politiska överläggningar på var sitt håll. Alliansen brukar hålla sina överläggningar i Rådsalen. Efter överläggningarna samlas alla partier igen för beslut.

Under dagens överläggning med Alliansen ser jag plötsligt på Twitter att P4 Jönköping skriver att M och S ska ha en gemensam presskonferens om Axamo. Ingen i Alliansen har nämnt detta för mig tidigare, trots att vi träffats dagen innan. Ca kl 10.05 lämnar Carin Berggren vår överläggning utan förklaring. Jag ser då på Jönköpingspostens webbsida att presskonferensen ska hållas kl 10.30. När Alliansens överläggning är klar, ca kl 10.10, frågar jag om C och KD känner till presskonferensen och om de moderata ledamöterna i salen kan berätta vilken information som ska ges på presskonferensen. Ingen svarar på frågorna men jag och min ersättare Ingvar Åkerberg ombeds lämna lokalen eftersom vi har en annan åsikt än övriga Allianspartier i sak.

Ingvar och jag ställer oss utanför Rådsalen och väntar. När vi kl 10.25, trots förfrågan, ännu inte fått komma in i lokalen igen bestämmer jag mig för att uppsöka presskonferensen för att få information. Jag får av en tjänsteman besked om att den ska hållas på Ilan de Bassos rum. Väl där möts jag av några journalister som frågar var vi tre ska stå. Jag bestämmer mig då för att berätta att jag inte alls ska medverka på presskonferensen och att jag precis fått vetskap om den via Twitter.

M och S berättar på presskonferensen att de enats om att begära att ärendet ska återremitteras för att en extern värdering av Axamoområdet ska genomföras. Det gläder mig att de lyssnat lite på kommuninvånarna. Men jag menar att de helt missat att kommuninvånarna inte vill sälja Axamo överhuvudtaget, oavsett värde, och att en ny värdering därför är meningslös. Imorgon kommer därför Liberalerna fortsätta hävda att ärendet ska återremitteras för en omförhandling med Hegestrand, en omförhandling där Axamoområdet inte får ingå. Om någon anser att jag, genom att lyssna på kommuninvånarna och genom att skaffa mig den information som jag i kommunledningen har rätt att få, anses ha trampat i klaveret så kan jag leva med det.

The liberal lion is working hard!

Valrörelsen är i full gång nu! Sedan mitt förra inlägg har jag och Angela Hafström spelat in flera poddavsnitt. Jag har haft en kväll hemma ...