11 mars 2017

Kulturskolan 70 år!

Igår köpte jag en ny bok. Boken 1947 av Elisabeth Åsbrink. Varför i hela fridens namn då? Som förberedelse till mitt tal förstås.

Den boken nominerades till Augustpriset förra året med motiveringen: Vad gör vi idag som våra efterkommande kommer att brottas med om sjuttio år?

Det lät som en himla bra idé.. Det var det inte. Kunde faktiskt inte använda någonting från boken till det här talet...Men kultur handlar ju om många olika upplevelser, kanske är de allra viktigaste just de som inte blev som man hade tänkt sig. Så, jag får säkert glädje av boken i något annat sammanhang istället.

Det jag ville få fram är nämligen utmaningen i att titta både framåt och bakåt. Vad har egentligen hänt de här sjuttio åren i Kulturskolan och vart vill vi de kommande sjuttio åren?

Hur undervisar vi på Kulturskolan om 70 år?
En Skype-kör?  Pianolektioner via videolänk? Läxa via Youtube

Och hur ser vi på utbildning i kultur om 70 år?
Som en förmån som erbjuds anställda, istället för förmånscykel?
Tänk om kommunens personal framöver skulle kunna vara elever på Kulturskolan?

Eller kommer vi se på kultur som ett kompetenskrav?
Tänk om Kulturskolan kommer ansvara för Kompetensutveckling av våra chefer för att vi insett att en chef utan kulturkunskap inte är en bra chef.

Kulturskola på våra äldreboenden?

De första 70 åren ökade antalet elever på Kulturskolan från 200 elever till 2800 elever.
Kommer antalet elever de kommande 70 åren öka lika mycket, dvs till 39000 elever?
Är det ens möjligt? Det beror helt enkelt på hur vi ser på kulturkompetens, hur vi undervisar och vilka målgrupper vi anser skulle kunna vara elever. Sedan beror det förstås på hur man räknar också, för redan förra verksamhetsåret nådde Kulturskolan nästan 33 000 elever.

Det har varit underbara 70 år med vår Kulturskola och jag är övertygad om att de kommande åren blir lika spännande! Framtiden är både spännande och utmanande
men en bra sak med den är att den kommer med en dag i sänder!

Stort grattis till oss alla för en fantastisk Kulturskola med enastående passionerade lärare och underbara elever!


Nu lägger jag i en högre växel i min personvalskampanj!

Nu är nästan all rekvisita till min personvalskampanj klar! Min bil är stripad. 5000 foldrar klara. Ett Lejonteam, med de som vill hjälpa mi...